fbpx

Da li želite da saznate više? Pozovite nas: +382 67 075 075

Naši partneri:

Blog

Igranje igrica putem programiranja! Kako video igrice povezuju generacije?


7 minutes reading

Postoje igrice koje su bezvremene i rado im se vraćamo i poslije dugog niza godina. Govorimo o igricama koje ljudi praktično svih uzrasta aktivno igraju. One ruše stereotipe i grade mostove između roditelja i njihove djece. Godinama se sve više govori o pozitivnom uticaju igrica na kognitivne sposobnosti, kreativnost i sposobnost suočavanja s neuspjehom. Međutim, ovu zabavu možemo dodatno obogatiti spajanjem igrica sa programiranjem. O čemu tačno govorimo? Pročitajte u nastavku.

 

Popularnost video igrica u konstantnom je porastu.

 

Video igrice trenutno spadaju među najprofitabilnije segmente na tržištu zabave. Procjenjuje se da ima čak nekoliko milijardi aktivnih igrača širom svijeta. Ovu statistiku podstakla je pandemija i zatvaranje - upravo je tada igranje igrica postalo popularnije nego ikad ranije. Interesantno je da je godinama postojalo mišljenje da je igranje igrica gubljenje vremena, ali to se mišljenje u posljednje vrijeme mijenja, uglavnom zbog najnovijih istraživanja koja ukazuju na to da video igrice mogu pozitivno uticati na razvoj djece. Međutim, umjerenost i prilagođavanje igrrica uzrastu djeteta su ključni i nužni.

Negativni stereotipi o video igricama čine da mnogi roditelji brinu o dobrobiti svoje djece. Često mišljenje je da igranje igrica dovodi do različitih zdravstvenih problema, kao što su nesanica, gojaznost, problem s držanjem tijela i slično. Drugi problemi takođe se tiču sajber vršnjačkog nasilja. Ne može se poreći da su roditeljske zabrinutosti opravdane, iako je vrijedno dublje i detaljnije istražiti ovu temu.

Važno je istaći da igranje video igrica može biti odličan hobi koji se kasnije može pretvoriti u strast i izbor karijere. Na našim besplatnim radionicama programiranja za djecu i mlade pod nazivom "'Code with the Giants" već godinama promovišemo ideju digitalne pismenosti i prednosti koje proizilaze iz učenja programiranja. Učenjem programiranja možete kreirati sopstvene igrice, web-sajtove i aplikacije.

Na našim radionicama kombinujemo zabavnu igru s intenzivnim učenjem, s ciljem da podstaknemo djecu da prošire svoja znanja iz ove oblasti. Takođe, želimo razbiti negativne stereotipe koji se vezuju za video igrice. Ovogodišnje izdanje, nazvano 'Retroprogramiranje,' je odlična prilika da otkrijemo koje igrice djeca danas igraju i da utvrdimo da li uživaju u učenju programiranja! Pozivamo i one koji tek ulaze u svijet kodiranja, kao i one koji nemaju prethodno znanje iz ove oblasti, da se pridruže našim radionicama.

Razdvojili smo pojedinačne lekcije prema kategorijama uzrasta polaznika:

  • Učenici uzrasta od 7 do 9 godina upoznaće se s programskim jezikom Scratch i Minecraft okruženjem.
  • Učenici uzrasta od 10 do 12 godina će se upoznati s programskim jezikom Scratch, okruženjem App Inventor, i takođe će naučiti kako da kreiraju web sajtove.
  • Učenici uzrasta od 13 do 18 godina će biti upoznati s programskim jezicima Python i C#, kao i C++."

 

Programiranje i prednosti igranja igrica

Programiranje i video igre razvijaju logičko i analitičko razmišljanje, pomažu održavanju koncentracije, podstiču maštovitost i kreativnost, pomažu u rješavanju problema i uče strpljenju. Igranje video igrica takođe poboljšava reflekse i spretnost djece. Neke igrice daju korisne informacije o ekonomiji, istoriji, geografiji, biologiji ili stranim jezicima. Više o pozitivnom uticaju video igara i programiranja na ljudski mozak možete pročitati ovdje.

Takođe, važno je zapamtiti da su i industrije programiranja i video igrica zaista profitabilni karijerni putevi. Programiranje i video igrice takođe pozitivno utiču na razvoj komunikacionih vještina. Kako bi se spojilo zabavno sa korisnim, potrebno je pronaći kompromise, izbjegavajući stroge zabrane i pretjerano miješanje u život djece. Besplatne radionice "Code with the Giants" nisu samo prilika za početak putovanja u čarobni svijet programiranja, već i šansa da se pronađe zajednički jezik i perspektiva kako za dijete, tako i za roditelja.

 


Prethodni Dalje
Koji su najbolji programski jezici za djecu?
Blog

Koji su najbolji programski jezici za djecu?

Učenje programiranja postalo je vrlo popularno, ali ne žele sva djeca u budućnosti odabrati karijeru u ovoj oblasti. U ranim fazama...

Pročitaj više
Studije potvrđuju pozitivan uticaj programiranja na ljudski mozak!
Blog

Studije potvrđuju pozitivan uticaj programiranja na ljudski mozak!

O pozitivnim i negativnim uticajima videoigrica na razvoj djece vodi se velika rasprava posljednjih godina. Korišćeni su brojni...

Pročitaj više